Για μια νέα συνοχή στο μέλλον και όχι στο παρελθόν
sakatsis 100aΟ Durkheim αναφέρει πως οι παραδόσεις κυριαρχούν σε ένα δεδομένο πολιτιστικό πλαίσιο και πιθανώς θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν όσο αυτό δεν αλλάζει. Από την άλλη, ακόμη και όταν οι αλλαγές είναι έντονες και μεγάλες τότε οι παραδόσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν γιατί γίνονται σημείο αναφοράς που κρατά την κοινωνία ενωμένη. Αν ερμηνεύσουμε υπό το πρίσμα των παραδόσεων τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, τότε εξηγείται γιατί τόσα χρόνια διατηρούνταν ένα σαθρό και φαύλο πολιτικό σύστημα που στηριζόταν στο δικομματισμό.

Ακόμη όμως και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης το εκλογικό σώμα εμπιστεύθηκε ένα νέο δικομματισμό. Από τη στιγμή που η ελπίδα που δημιούργησε το νέο αποδείχτηκε επίπλαστη, βλέπουμε σε δημοσκοπικό επίπεδο την αναβίωση του ΠΑΣΟΚ και την ενίσχυση της ΝΔ. Βλέπουμε τους πολίτες να αναζητούν μια νέα συνοχή στο παλιό και φθαρμένο κομματικό παρελθόν γιατί επικράτησε ο φόβος για το νέο. 

Στις συμπληγάδες αυτών των τάσεων του κοινωνικού σώματος, το Ποτάμι προσπαθεί να αρθρώσει ένα νέο πολιτικό λόγο που δεν περιορίζεται σε μία αφ’ υψηλού πολιτική ερμηνεία των προβλημάτων αλλά προτείνει συγκεκριμένες και απτές λύσεις. Δεν σκορπά ψεύτικες ελπίδες γιατί καμία λύση δεν είναι ανώδυνη. Βάζει στο κάδρο τον πολιτικό κόσμο ζητώντας να ηγηθεί των επώδυνων λύσεων π.χ. κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, γιατί η διοίκηση πρέπει να ασκείται μέσα από το παράδειγμα. Εγγυάται την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης γιατί δεν έχει κομματικές υποχρεώσεις και γιατί πιστεύει ότι οι άξιοι δεν βρίσκονται μέσα στους πενήντα χιλιάδες κομματικούς ακόλουθους αλλά μέσα σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του κάνει πράξη το συναινετικό και προγραμματικό λόγο, αποφεύγοντας τις εύκολες πολώσεις και τα ευκαιριακά επικοινωνιακά αποτελέσματα γιατί οι λύσεις θα έρθουν μέσα από τις συμφωνίες και όχι μέσα από τις συγκρούσεις και γιατί δεν βλέπει τους πολίτες ως έγκυρα ψηφοδέλτια αλλά ως άτομα με κριτική σκέψη που θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Θέτει ως πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος του την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας υπηρετώντας την οικουμενική φιλοσοφία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος σε αντίθεση με τον απομονωτισμό της εξόδου από το ευρώ που βλέπει την ΕΕ μόνο ως ένα οικονομικό μοντέλο παραγνωρίζοντας τη διαεθνική πολιτισμική και κοινωνική προσπάθεια των λαών της για ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευση.

Κάθε νέα ιδέα, κάθε νέα προσπάθεια χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει τα κοινωνικά ερείσματα που θα της επιτρέψουν να αποδώσει τους καρπούς της. Ο χρόνος όμως είναι περιορισμένος. Ας είναι αυτές οι εκλογές που θα ε
πισπεύσουν την επιρροή του νέου στην πολιτική πρακτική. 

Σακατζής Δημήτρης Υποψήφιος Βουλευτής με το Ποτάμι

Στο ένα χέρι την απόλυσή του και στο άλλο τη βράβευσή τουΣτο ένα χέρι κρατάει τη βράβευσή του και στο άλλο το χαρτί της διαθεσιμότητας