Άρθρα

Όταν μπλέκεις με φιλόσοφους και νομικούς

socrates 100Στην Αθήνα των φιλοσόφων, ένας από αυτούς, για να διαφημίσει τη σχολή του, δήλωσε πως οι μαθητές θα πληρώσουν δίδακτρα μόνον εφόσον κερδίσουν την πρώτη τους δίκη.
Ένας μαθητής, κατά την αποφοίτησή του, δήλωσε στο δάσκαλο πως ακόμα και αν κερδίσει τη δίκη δεν πρόκειται να του καταβάλει δίδακτρα. Αυτό ανάγκασε το δάσκαλο να τον πάει στο δικαστήριο όπου πρώτος αγόρευσε ο κατήγορος.

 

-Κύριοι δικαστές, σήμερα, είτε κερδίσει ο μαθητής μου τη δίκη, είτε την χάσει, θα πρέπει να μου πληρώσει τα δίδακτρα, επειδή στην πρώτη περίπτωση, παρά την αθώωσή του, σύμφωνα με την συμφωνία μας, αφού κερδίζει την πρώτη δίκη, πρέπει να μου καταβάλει τα δίδακτρα. Στη δεύτερη περίπτωση, χάνοντας τη δίκη ο μαθητής, πρέπει να με πληρώσει σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου σας.
Ακολούθησε η αγόρευση του μαθητή και νεότευκτου φιλόσοφου:
-Κύριοι δικαστές, αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε ο δάσκαλός μου, είτε χάσω σήμερα τη δίκη, ή την κερδίσω, δεν πρόκειται να πληρώσω δίδακτρα. Στην πρώτη περίπτωση, αν χάσω, καλύπτομαι από τη συμφωνία που έκανα με το δάσκαλο και δεν υποχρεούμαι να πληρώσω, στη δε δεύτερη, αφού κερδίσω τη δίκη, δικαιώνομαι από το δικαστήριο σας και δεν χρειάζεται να πληρώσω...

the-school-of-athens