Άρθρα

Η προσφορά του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία ενός τόπου

arniΜια μέρα φτάνει στο ξενοδοχείο μια μικρής επαρχιακής πόλης ένας επισκέπτης και ζήτησε να αφήσει τα πράγματά του για λίγο στην υποδοχή, μέχρι να δει πρώτα κάποιους πελάτες. Και αν ήταν απαραίτητο θα έκλεινε και ένα δωμάτιο για να διανυκτερεύσει. Άφησε στον ξενοδόχο και μια προκαταβολή 100€, σαν εγγύηση.

Μόλις ο επισκέπτης βγήκε από το ξενοδοχείο, μπήκε μέσα ο κρεοπώλης της περιοχής και ζήτησε από τον ξενοδόχο τα 100Ε που του χρωστούσε. Εκείνος, επειδή είχε καθυστερήσει αρκετό καιρό την πληρωμή, έβγαλε και του έδωσε το εκατοστάρικο που του είχε δώσει πριν λίγο ο επισκέπτης.

Επιστρέφοντας ο κρεοπώλης στο κατάστημά του, βλέπει να τον περιμένει ο κτηνοτρόφος, στον οποίο χρωστούσε 100€ για ένα αρνί που είχε αγοράσει επί πιστώσει και του έδωσε το εκατοστάρικο που είχε εισπράξει πριν λίγο από τον ξενοδόχο.

Ο κτηνοτρόφος, με το εκατοστάρικο στο χέρι, πηγαίνει στον έμπορο ζωοτροφών και εξοφλεί με αυτό τις ζωοτροφές που είχε αγοράσει στο παρελθόν και του χρωστούσε το αντίτιμο.

Με τη σειρά του ο έμπορος, πηγαίνει στο ξενοδοχείο, όπου είχε φιλοξενήσει κάποιους φίλους του και δίνει τα 100€ για να εξοφλήσει το χρέος του στον ξενοδόχο.

Μέχρι να γίνουν αυτές οι συναλλαγές, επιστρέφει ο επισκέπτης στο ξενοδοχείο και αφού εξηγεί στον ξενοδόχο πως δεν θα χρειαστεί να διανυκτερεύσει εκεί, του ζητάει και παίρνει πίσω την εγγύηση των 100€ που είχε δώσει πριν στον ξενοδόχο.

Τι μας διδάσκει αυτή η ιστορία; Πως στην περιοχή παρήχθη ένα αρνί και με αυτό κινήθηκε όλη η αγορά. Αν, όμως, είχε σπάσει η "αλυσίδα", δηλαδή αν ο ξενοδόχος είχε προμηθευτή κρεοπώλη από άλλη περιοχή, ή αν ο κρεοπώλης είχε αγοράσει από άλλη χώρα το αρνί, ή αν ο κτηνοτρόφος αγόραζε από αλλού τις ζωοτροφές κλπ., Θα έσπαζε αυτή η «αλυσίδα» και δεν θα έκανε τον κύκλο του το εκατοστάρικο. Γι αυτό να επιλέγουμε τα τοπικά προϊόντα και να ενισχύουμε τη δημιουργία πρωτογενών παραγωγικών μονάδων.

Χρήστος Ξηρομερίτης