Άρθρα

Πρωτοποριακή έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Του Βαγγέλη Κακάρα

eleftheriaΜια πρωτοποριακή έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα διεξάγεται εδώ και ένα έτος στο Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη διερεύνηση των ανοσολογικών απαντήσεων στον καρκίνο του πνεύμονος με σκοπό την εφαρμογή αποτελεσματικότερων ανοσοθεραπευτικών παρεμβάσων για τη νόσο. «Ούτε ψάχνουμε και συνεπώς ούτε θα βρούμε, το φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα» σπεύδουν να αποσαφηνίσουν εξαρχής οι επικεφαλείς του προγράμματος προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις αλλά και η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων ειδικά σε ανθρώπους που νοσούν.

 

Πρόκειται για το μοναδικό εργαστήριο της χώρας (στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας) που υλοποιεί ένα τέτοιο ερευνητικό πρόγραμμα (τελικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ και διάρκειας τεσσάρων ετών) σε συνεργασία με την Πνευμολογική Κλινική και το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής. Επικεφαλείς του προγράμματος είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας, αναπλ. καθηγητής Εργαστηριακής Ανοσολογίας κ. Αν. Γερμενής και ο Λαρισαίος ανοσοβιολόγος και συντονιστής της Μονάδας Ανοσολογίας Καρκίνου του Εργαστηρίου που υλοποιεί το πρόγραμμα «Marie Curie» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο οργανισμός όπως σε όλες τις ασθένειες έτσι και στον καρκίνο αντιδρά, και στόχος της ανοσοθεραπείας είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου χρησιμοποιώντας τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

«Συγκεκριμένα, τονίζει ο κ. Γερμενής, προσπαθεί να ενισχύσει τους μηχανισμούς με τους οποίους ο οργανισμός αντιπαλεύει αναποτελεσματικά τη νόσο ώστε να καταστούν ικανοί να τη θεραπεύσουν. Μια τέτοια μορφή θεραπείας εκτιμάται ότι θα έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες και θα είναι αποτελεσματικότερη από τις μέχρι τώρα συμβατικές θεραπείες. Μέχρι σήμερα η ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι ελάχιστα αποτελεσματική. Εντούτοις οι υποσχέσεις που προκύπτουν από τις έως τώρα έρευνες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές γι’ αυτός και ο τομέας αυτός αποτελεί έναν από τους ζωηρότερους ερευνητικά τομείς στο χώρο του καρκίνου παγκοσμίως» καταλήγει ο κ. Γερμενής ενώ ο κ. Καρανίκας χαρακτηρίζει «πρωτοποριακό το κοινοτικό πρόγραμμα».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν εντός του 2006 (σ.σ. το Σεπτέμβριο θα υπάρξει δημοσίευση) τα οποία λόγω της διαφορετικής προσέγγισης του θέματος ενδέχεται να αναδιαμορφώσουν και να προσεγγίσουν από μια διαφορετική σκοπιά τη ανοσοθεραπεία του καρκίνου του πνεύμονος.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«M. Curie»
Στόχος του κοινοτικού προγράμματος «Marie Curie» είναι ο επαναπατρισμός στην Ευρώπη των διακεκριμένων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται εκτός Ε.Ε. με απώτερο σκοπό να εγκαθιδρυθούν και να αναπτύξουν και στην Ευρώπη τα ίδια προγράμματα. Ετσι ο κ. Καρανίκας παραμένει συνεργάτης εργαστηρίων της Μελβούρνης (Austin Research Institute) όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν καθώς και των Βρυξελών (Ludwig Institute For Cancer Research).

Να σημειωθεί τέλος ότι στο πλαίσιο του προγράμματος απασχολούνται πέντε ακόμη Λαρισαίοι επιστήμονες εφαρμόζοντας στην Ελλάδα τις παγκοσμίως σύγχρονες τεχνικές για την ανοσολογία του καρκίνου.