Άρθρα

Δημοκρατικός οπορτουνισμός

paspaliariΗ δημοκρατία εκτός από πολίτευμα είναι και η μεγαλύτερη πρόφαση εν αμαρτίαις στον κόσμο. Η πλέον μεγαλειώδης αλλά και η πλέον κακοποιημένη έννοια της ελληνικής γλώσσας: Η «δημοκρατία μας είναι αδιαπραγμάτευτη» λένε όσοι στελεχώνουν τις θέσεις της και κλέβουν ασύστολα το κοινό ταμείο. «Δημοκρατία έχουμε, θα λέω και θα κάνω ότι θέλω», λένε οι φασίστες που μοναδικό τους στόχο έχουν να την καταλύσουν.

Εσχάτως, η δημοκρατία μπήκε και στην προκρούστεια κλίνη της αριστεράς. Διαβάζουν στην Κουμουνδούρου τις δημοσκοπήσεις και βλέπουν ότι έχουν το 30% στο τσεπάκι τους. 5 μονάδες πάνω από τον δεύτερο. Προβλέπεται εκλογικός θρίαμβος. Γιατί φοβάστε τις εκλογές; λένε. Αφού αυτές είναι δημοκρατία. Αυτό που δε διαβάζουν είναι ότι το υπόλοιπο 70% δε θέλει εκλογές. Αυτό δεν είναι δημοκρατία;

Τα παιδιά αυτά, στην πλειοψηφία τους, παιδιά του κομματικού σωλήνα, ανδρώθηκαν στο σύνολό τους σχεδόν μέσα στο ΚΚΕ. Εκεί έμαθαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός». Οι αποφάσεις υποτίθεται ότι παίρνονταν δημοκρατικά, αλλά όλοι όφειλαν υπακοή. Φεύγοντας από το ΚΚΕ χαρακτηρίζονταν ως οπορτουνιστές. Έτσι κάπως προέκυψε το νέο σύστημα κομματικής διακυβέρνησης: ο «δημοκρατικός οπορτουνισμός».

Έστω ότι παίρνουν αύριο την πολυπόθητη εξουσία. Πώς πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλλουν το πρόγραμμά τους; Δεν βλέπουν τη σιωπηλή πλειοψηφία του κόσμου που αντιστέκεται στις ασυναρτησίες τους; Με ποια μέθοδο πειθούς σκέφτονται άραγε είτε να κάνουν την κωλοτούμπα που θα τους επιβάλει η Ευρώπη είτε να μας σύρουν εκτός Ευρώ; Ο «δημοκρατικός οπορτουνισμός» θα έχει όλες τις λύσεις, κι εμείς τη δυστυχία να ζήσουμε κι άλλες εθνικές στιγμές παρακμιακού μεγαλείου.

Πηγή