Άρθρα

Μυαλά στους δρόμους, πόδια στο σπίτι
karelia-120x120-thumbΚάποια στιγμή οι ψευδαισθήσεις τελειώνουν. Πότε; Όταν οι περισσότεροι καταλάβουν ότι όσα τους έλεγαν -είτε τα πίστευαν είτε όχι- δεν είναι εφικτά. Έτσι τελειώνουν και τα επικοινωνιακά κόλπα. Διότι δεν έχουν πέραση πια.

Αφορμή γι' αυτά μας έδωσε μια δήλωση του Μανώλη Γλέζου, με την οποία καλούσε τον λαό να βγει στους δρόμους και να στηρίξει την κυβέρνηση, «αρκεί να μην κάνει βήμα πίσω» (εδώ).

Είναι μια δήλωση που δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, μολονότι κουβαλούν πολλές δεκαετίες πείρας, εξακολουθούν να πιστεύουν σε ανέφικτα πράγματα. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι ο Γλέζος, εδώ και μερικούς μήνες, ζει στις Βρυξέλλες και έχει χάσει επεισόδια από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ούτε ξέρω αν είναι καλό ή κακό κάποιοι άνθρωποι να ονειροβατούν, να ζουν στον κόσμο τους. Μπορεί, από μια σκοπιά, να είναι καλό. Σίγουρα δεν είναι καλό για την κυβέρνηση, όχι μόνο για τη σημερινή, για όλες.

Για όσους δεν το θυμούνται πλέον, μέσα στον πρώτο μήνα από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν δυο-τρεις συγκεντρώσεις σε πλατείες πόλεων, για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι συγκεντρώσεις γίνονταν πάντα την παραμονή ή την ίδια μέρα κάποιας συνόδου κορυφής ή συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ (εδώ). Βρισκόμασταν ακόμη στη φάση της ανάτασης, της έξαψης, του «δεν κάνουμε πίσω». Έκτοτε πέρασαν τρεις μήνες και αυτές οι «ανάσες αξιοπρέπειας» κόπηκαν. Μια απόπειρα να οργανωθεί άλλη μια συγκέντρωση πριν από κάναν μήνα, δεν ευδοκίμησε.

Τώρα, επαναφέρει την ιδέα ο Γλέζος από τις μακρινές Βρυξέλλες. Αλλά στην Αθήνα δεν κουνιέται φύλλο. Η σύνοδος κορυφής έληξε, αλλά κανείς δεν βγήκε στους δρόμους, για να υποστηρίξει τον Τσίπρα εν όψει της συνάντησής του με Μέρκελ, Ολάντ κ.α. Ετσι, κανείς δεν του είπε, διαδηλώνοντας, να μην κάνει «ούτε βήμα πίσω», όπως ζητεί ο Γλέζος. Δηλαδή, δεν του είπε:

  1. Να σκίσει αμέσως το Μνημόνιο, αφού όλοι ξέρουν πια ότι αυτό ήταν «σχήμα λόγου», που λέει και η Ζωή.
  2. Να καταργήσει αμέσως τον ΕΝΦΙΑ, αφού όλοι κατανοούν, έστω κι αν είναι θυμωμένοι, ότι δεν γίνεται.
  3. Να αυξήσει αμέσως τους μισθούς και τις συντάξεις, αφού όλοι έχουν καταλάβει ότι, ακόμη και για το γλίσχρο 13ο επίδομα, δεν υπάρχουν λεφτά.
  4. Να πει στους, κατά Γλέζον, τοκογλύφους «go back», αφού βλέπουν ότι ο Τσίπρας έχει πολλά σούρτα-φέρτα με τη Μέρκελ, σε βαθμό που οι γερμανικές εφημερίδες να αναρωτιούνται αν έγινε «μερκελιστής» (εδώ). Κι εμείς έχουμε πει, πριν από αυτές, ευτυχώς που συμβαίνει αυτό και το έχουμε εξηγήσει (εδώ).

Γιατί, λοιπόν, ο Τσίπρας τρέχει κάθε τρεις και λίγο στη Μέρκελ; Επειδή έγινε «μερκελιστής», «γερμανοτσολιάς»; Γελοιότητες. Το κάνει διότι απλούστατα έτσι εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας. Μπορεί να το κατάλαβε αργά, αλλά «κάλλιο αργά…».

Και γιατί οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνουν πια στους δρόμους για να τον στηρίξουν; Επειδή ντρέπονται που έγινε «μερκελιστής»; Ή μήπως επειδή κατά βάθος καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνει τώρα είναι υποχρεωτικά σωστό, αλλά δεν αντέχουν να το παραδεχτούν;

Ο Γλέζος έχει δικαίωμα να λέει «ούτε βήμα πίσω», να είναι στον κόσμο του, έστω κι αν δεν καταλαβαίνει ότι έτσι υπονομεύει, εξ αντικειμένου, τον Τσίπρα σε αυτό που πάει να κάνει.

Διότι, όπως έλεγε η Γαλλίδα συγγραφέας Αναΐς Νιν, «δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, τα βλέπουμε όπως είμαστε εμείς».

Δημοσιεύτηκε στο protagon 23/05/2015