Παρουσίαση του βιβλίου του Π. Πασπαλιάρη "Περί λύχνων αφάς", στις 21/04/2017 στη Λάρισα
paspaliariΣτη πραγματική ζωή δεν υφίσταται το απόλυτο καλό ή το απόλυτο κακό. Σε κάθε οντότητα, από το πιο μεγάλο κράτος έως τον πιο απλό άνθρωπο, το καλό και το κακό συνυπάρχουν και όχι πάντα αρμονικά μεταξύ τους. Αυτό που τελικά μετράει είναι αν από το συνδυασμό αυτό προκύπτει θετικό ή αρνητικό αποτύπωμα. Ο κάθε άνθρωπος από τον πλέον ανιδιοτελή ήρωα μέχρι τον χειρότερο εγκληματία εμφανίζουν αντικρουόμενα και αντιφατικά χαρακτηριστικά που συνδυάζουν καλές αλλά και κακές πτυχές της προσωπικότητας τους.

Ομοίως και στην ιστορία είναι αδύνατον να βρεθεί ένα έθνος το οποίο να είναι ταυτόχρονα το σημαντικότερο, το καλύτερο και το αγαθότερο. Καλές στιγμές, κακές στιγμές, σωστές και λάθος αποφάσεις, ευτυχείς συγκυρίες και τραγικές καταστροφές σταδιακά διαμορφώνουν την ιδιοσυγκρασία κάθε Λαού. Από την άλλη πλευρά, ειδικότερα σε παλιότερους και πιο επικίνδυνους καιρούς η δημιουργία εθνικής συνείδησης ήταν απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει κάθε νεόκοπο κράτος. Συνεπώς η μυθοπλασία συμπλήρωνε αν δεν διαμόρφωνε την ιστορική αλήθεια για να προκύψει ένα ηρωικό αφήγημα που να τονώνει και να εμψυχώνει κάθε πολίτη.

Σήμερα η ιστορική αλήθεια προσεγγίζεται διαφορετικά. Φυσικά τα ιστορικά θέματα πάντα είναι ιδεολογικά φορτισμένα και για αυτό δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ανώδυνη η αντικειμενική και ψύχραιμη προσέγγιση τους. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις η ακαδημαϊκή ανάλυση τραγικών ιστορικών γεγονότων που ακόμα παραμένουν νωπά στις μνήμες προκαλούν θυελλώδεις αντιδράσεις. Από την άλλη πλευρά προκύπτει ένα θεμελιώδες ερώτημα το οποίο κάθε πολίτης θα πρέπει να απαντήσει σε προσωπικό επίπεδο. Ποια ιστορία θέλει να γνωρίζει, αυτή που τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα ή αυτή που βρίσκεται ποιο κοντά στα ιστορικά γεγονότα; Τι είναι χρησιμότερο σαν έθνος, να έχουμε την εθνική μας συνείδηση ακέραια και αμόλυντη από ενοχλητικές αλήθειες ή να κατανοήσουμε σε βάθος τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος αλλά και τις αίτιες για τους μεγάλους εθνικούς θριάμβους, ώστε στο μέλλον να αποφύγουμε ανάλογα σφάλματα αλλά αντίθετα να βιώσουμε ξανά εθνικές επιτυχίες;


Όσοι πιστεύουν ότι γνωρίζουν τη μόνη ιστορική αλήθεια, δηλαδή ότι υπάρχουν απολυτότητες στην εξελικτική πορεία των αιώνων και ότι η ιστορία εξελίσσεται γραμμικά και ντετερμινιστικά όπου όλα είναι προδιαγεγραμμένα, ΔΕΝ θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Πασπαλιάρη «Περί λύχνων αφάς» γιατί θα ακούσουν πράγματα που ίσως κλονίσουν τις ατράνταχτες βεβαιότητες στις οποίες έχουν επαναπαυθεί. Για τους υπόλοιπους, την 21 Απρίλιου στις 20:00 στο Εμπορικό Επιμελητήριο θα μπορέσουν να απολαύσουν μια φρέσκια συναρπαστική ματιά στην ιστορία. Το βιβλίο του Παναγιώτη Πασπαλιάρη φέρνει στο φως μικρά και μεγάλα περιστατικά τα οποία προβληματίζουν τον σκεπτόμενο αναγνώστη για το τι πραγματικά γνωρίζουμε και τι είναι σημαντικό. Ποια είναι η θεωρία περί «πολιτικής ανακύκλωσης» του Πολύβιου και πόσο σχετική είναι με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις; Πότε πρωτοειπώθηκε η ιστορική φράση «τα της πατρίδος ναυάγια πολιτεύονται;» Πως είναι δυνατόν από το διαχρονικό δίλλημα Πλάτων ή Αριστοτέλης να προκύπτει σαν απάντηση ο άσημος(;) Πρωταγόρας και γιατί ήταν σημαντικός για το δυτικό πολιτισμό; Αλλά και πιο πρόσφατα στοιχεία όπως για παράδειγμα ποιο ήταν το είδος των συναλλαγών που γίνονταν μερικές δεκαετίες πριν στη Σοφοκλέους, προτού γίνει το ελληνικό χρηματιστήριο και πόσο διαφέρουν από αυτές που ακολούθησαν; Ο κάθε αναγνώστης θα σταθεί αναμφίβολα σε διαφορετικά σημεία, σε διαφορετικές ιστορικές εποχές και σε διαφορετικά γεγονότα που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Δύσκολα λοιπόν θα επιτευχθεί consensus για το ποιο κομμάτι του εξαιρετικού αυτού βιβλίου θα πρέπει να διαβάσει πρώτα κάποιος ή ποιο είναι το καλύτερο. Από την άλλη είναι αναμφίβολα ομόφωνη διαπίστωση ότι το «Περί λύχνων αφάς» είναι ένα ιστορικό βιβλίο το οποίο δεν περνάει απαρατήρητο, ούτε πρόκειται να εξαφανιστεί στη λήθη της ιστορίας.

Το βιβλίο παρουσιάζουν:
Ο δημοσιογράφος Γ. Γιαννακόπουλος, ο επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Β. Βλάχος και ο δικηγόρος και πολιτικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, Θωμάς Παπαλιάγκας. Θα σχολιάσει επίσης ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας