Ποιες ήταν οι εταιρείες των αφών Τσίπρα;
Στο Internet κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες για την οικογένεια Τσίπρα. Η πιο γνωστή από αυτές ήταν ότι ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού ήταν ιδιοκτήτης του Σκαπανέα ΑΤΕ, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες που πτώχευσε λόγω των έργων που είχε αναλάβει στο Ιράν, μετά την πτώση του Σάχη.

Πρόκειται για «γκαιμπελική» προπαγάνδα η οποία ξεκίνησε είτε από ανθρώπους που γνώριζαν την πραγματική ιστορία των επιχειρήσεων Τσίπρα, και εκβίαζαν, είτε από τους ίδιους τους κους Τσίπρα και Παππά, ώστε να καθοδηγηθεί λάθος ο κόσμος και να μπορούν να διαψεύδουν με δάκρυα στα μάτια όσους συκοφαντούσαν το παρελθόν του προέδρου τότε του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλίνουμε προς τη δεύτερη εξήγηση καθώς το Internet εκτός από τους απίθανους μύθους για την οικογένεια του νυν πρωθυπουργού έχει και τις πειστικές απαντήσεις της οικογένειας ή ανεξάρτητων δημοσιογράφων επί των θεμάτων.

Ας δούμε όμως, ξεκινώντας από το τέλος, ποια είναι η πραγματική ιστορία της οικογένειας του πρωθυπουργού, μιας από τις εξέχουσες οικογένειες εργολάβων δημοσίων έργων, που μαζί με τις βέρες οικογένειες των πολιτικών κυβερνούν αυτόν τον τόπο εδώ και 60 χρόνια.

Η τελευταία από τις εργολαβικές εταιρείες που ίδρυσαν οι αδερφοί Τσίπρα, λεγόταν ΑΤΕ Ηρακλής Τσίπρας και συστάθηκε την 13.2.1987. Το κεφάλαιο ήταν 60 εκ. δραχμές σε μετρητά και η πλειοψηφία ανήκε όπως και στις προηγούμενες εταιρείες της οικογένειας στον θείο του σημερινού πρωθυπουργού, τον Ηρακλή Τσίπρα.

Οι αδερφοί Τσίπρα έπαιρναν, όπως πάντα, τα έργα που ήθελαν, καθώς αποτελούσαν εξέχοντα μέλη της εργολαβικής κάστας που ήλεγχε από καιρό το ΠΑΣΟΚ και άρα τη χώρα. Το 1989 όμως ανέβηκε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Τα έργα άρχισαν να πηγαίνουν στα χέρια δεξιών εργολάβων που είχαν ανανήψει.


Το 1993 με το σύνθημα «Επιτέλους… τέλος» το ΠΑΣΟΚ ξαναήρθε στην εξουσία. Βοήθησαν σε αυτό και οι εργολάβοι, που γύρισαν τα κανάλια τους υπέρ του ΠΑΣΟΚ την κρίσιμη στιγμή. Επίσης, στον πολυμέτωπο αγώνα που είχε κηρύξει ο Κώστας Λαλιώτης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχαν χρησιμοποιηθεί όλα τα μέσα, ακόμα και οι μαθητές στα σχολεία. Ένας από αυτούς, ο γιος του εργολάβου Παύλου Τσίπρα, ο Αλέξης έφτασε στην ηγεσία του κινήματος των καταλήψεων με απευθείας διαμεσολάβηση του Αρκάδα πολιτικού.


Είχε φτάσει λοιπόν, η ώρα της ανταμοιβής για τους φίλους, από τον νέο υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη. Την ίδια χρονιά όμως πέθανε ο Ηρακλής Τσίπρας και η εταιρεία πέρασε στα χέρια του αδερφού του Παύλου και της οικογένειάς του. Το 1994 μετά από μια καλή σχετικά χρονιά με τζίρο περί τα 190 εκατομμύρια δραχμές η ΑΤΕ Τσίπρας όπως ονομαζόταν πια, άλλαξε διοικητικό συμβούλιο και αναζήτησε 100 εκ. δραχμές για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η αύξηση έγινε προφανώς για να πληρωθεί η οικογένεια του εκλιπόντος.

Τέλη του 1996 αποφασίστηκε από τον Παύλο Τσίπρα η εταιρεία να πουληθεί. Αγοραστής υπήρξε μια από τις οικογένειες που μεσουρανούσαν εκείνο τον καιρό στις κατασκευές, λόγω της σχέσης της (κι αυτή) με τον Ανδρέα: της Ελληνικής Τεχνοδομής – Αφοί Τραυλού. Ο αρχηγός της οικογένειας, Μάριος Τραυλός διετέλεσε επί μακρόν δήμαρχος Αμπελακίων στη Σαλαμίνα με τη στήριξη της πράσινης παράταξης.