Ασφαλή και οικονομική λύση για όσους υποφέρουν από ήπιες χρόνιες ασθένειες αποτελούν τα φυτοθεραπευτικά σκευάσματα. Πρόκειται για σκευάσματα που περιέχουν ως δραστική ουσία φυτικά συστατικά σε κατεργασμένη ή μη μορφή και τα οποία κερδίζουν συνεχώς το ενδιαφέρον των πολιτών.

(Του Γιώργου Βασιλάκη)
Πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του σαπουνιού πρέπει να πούμε ότι η καυστική σόδα που θα χρησιμοποιήσουμε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Αν πέσει στο δέρμα μας, θα προκαλέσει χημικό έγκαυμα. Γι αυτό φοράμε πλαστικά γάντια και προστατευτικά γυαλιά. Επίσης αποφεύγουμε να εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις που εκλύονται κατά την διάρκεια ανάμιξης της καυστικής σόδας με το νερό. Η όλη διαδικασία της παρασκευής είναι καλύτερα να γίνεται σε εξωτερικό χώρο μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

(Του Γιώργου Βασιλάκη)
Η κεραλοιφή είναι μια λιπαρή κρέμα που παρασκευάζεται πολύ εύκολα από παρθένο ελαιόλαδο και αγνό κερί μέλισσας. Είναι επουλωτική και καταπραϋντική, κατάλληλη για κάθε δερματοπάθεια. Στη παρακάτω παρασκευή έχει προστεθεί και λίγη μαστίχα Χίου για το άρωμά της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Χρησιμοποιείται για επούλωση εγκαυμάτων, ξηροδερμία, ψωρίαση, ακμή, σκασμένα χείλη, μυκητιάσεις, συγκάματα, κοψίματα, μυϊκούς πόνους, πληγωμένες θηλές από θηλασμό κλπ.