(Του Γιώργου Βασιλάκη)
sapouni 100Πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του σαπουνιού πρέπει να πούμε ότι η καυστική σόδα που θα χρησιμοποιήσουμε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Αν πέσει στο δέρμα μας, θα προκαλέσει χημικό έγκαυμα. Γι αυτό φοράμε πλαστικά γάντια και προστατευτικά γυαλιά. Επίσης αποφεύγουμε να εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις που εκλύονται κατά την διάρκεια ανάμιξης της καυστικής σόδας με το νερό. Η όλη διαδικασία της παρασκευής είναι καλύτερα να γίνεται σε εξωτερικό χώρο μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

Υλικά:
-500 γραμμάρια ελαιόλαδο
-65 με 70 γραμμάρια καυστική σόδα NaOH
-150 γραμμάρια νερό (καλύτερα αποσταγμένο).
-Ένα πλαστικό δοχείο για να διαλύσουμε τη καυστική σόδα στο νερό.
-Ένα πλαστικό δοχείο για να αναμείξουμε το λάδι με το διάλυμα της καυστικής σόδας
-Κουτάλα για ανακάτεμα.
-Καλούπια
-Γάντια προστασίας
-Γυαλιά
Παρασκευή:
Φοράμε τα γάντια.
Σε ένα πλαστικό δοχείο βάζουμε το νερό, προσθέτουμε αργά – αργά τη καυστική σόδα και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Όσο ρίχνουμε τη σόδα στο νερό, θα διαπιστώσουμε ότι η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει και εκλύονται αναθυμιάσεις, τις οποίες πρέπει να αποφύγουμε να τις εισπνεύσουμε. Προσοχή δεν προσθέτουμε ποτέ το νερό στη καυστική σόδα, γιατί υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Αφήνουμε το διάλυμα να έρθει σε θερμοκρασία 30 - 40 οC περίπου.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι στους 30 - 40 οC. Για να αναμίξουμε το λάδι με το διάλυμα της καυστικής σόδας, αυτά τα δύο πρέπει να βρίσκονται στην ίδια θερμοκρασία.
Όταν τα υγρά έχουν την ίδια θερμοκρασία ρίχνουμε σε ένα πλαστικό δοχείο το λάδι και προσθέτουμε αργά – αργά το διάλυμα της καυστικής σόδας ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να χυλώνει.
Αφού το μείγμα είναι έτοιμο το ρίχνουμε στα καλούπια. Για καλούπια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικά κεσεδάκια, παλιά ταψιά, καφάσια βάζοντας λαδόκολλα για να μην έχουμε διαρροές και να ξεκολλάει το σαπούνι ποιο εύκολα. Όταν σταθεροποιηθεί το βγάζουμε από τα καλούπια και αν θέλουμε το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Το σαπούνι μας θα πρέπει να παραμείνει 4 με 6 βδομάδες σε δροσερό και σκιερό μέρος για να ωρίμαση και να ξεραθεί. Ένα φρέσκο σαπούνι είναι ακατάλληλο για χρήση γιατί έχει ακόμα τη καυστική σόδα και θα ερεθίσει το δέρμα.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.