Ιστορία του Νέου Ελληνισμού (13ος - 19ος Αιώνας)
Μια σειρά μαθημάτων ιστορίας με την Μαρία Ευθυμίου. Θέμα είναι η ιστορία του Νέου Ελληνισμού από τον 13ο μέχρι τον 19ο αιώνα.
Τα μαθήματα ιστορίας της κυρίας Ευθυμίου, είναι οργανωμένα σε θεματικούς κύκλους, απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου γνώσεων και έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό.
Σε 10 επεισόδια η συγγραφέας και πανεπιστημιακός Λένα Διβάνη ανιχνεύει την εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας.
Επεισόδιο 1: Πώς οριστικοποιήθηκαν τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας το 1832
Επεισόδιο 2: Πώς μεγάλωσε η χώρα μας 32 χρόνια μετά, ενσωματώνοντας τα Επτάνησα.
Επεισόδιο 3: Η προσπάθεια των Ελλήνων να κερδίσουν τη Θεσσαλία.
Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον καθηγητή Σαράντο Καργάκο. Ένα ταξίδι γνώσης μέσα στον χρόνο, μία συναρπαστική πορεία στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας.
Ο Σαράντος Καργάκος ήταν ιστορικός και συγγραφέας.
Υπήρξε μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής Πολέμου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της Σχολής Εθνικής Άμυνας και της Διακλαδικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του φοιτητικού κινήματος της περιόδου 1961-63.
Ο Περικλέους Επιτάφιος ή Επιτάφιος του Περικλή είναι το απόσπασμα από το έργο «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του αρχαίου Αθηναίου ιστορικού Θουκυδίδη στο οποίο παρατίθεται ο λόγος που ο Περικλής εκφώνησε το 430 π.Χ. για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου.
Το παρακάτω απόσπασμα αναφέρεται συχνά σε πολεμικούς επικήδειους, καθώς είναι εξαιρετικό παράδειγμα απόδοσης τιμών στους νεκρούς:
Τέσσερις εκπομπές του ΣΚΑΙ, για τη ζωή και το έργο του φιλόσοφου Αριστοτέλη.
Επιμελήθηκε ο ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας Θεοδόσης Τάσιος. Μαζί του αναλύουν το έργο του πολυεπιστήμονα Αριστοτέλη, ο κ. Βασίλης Κάλφας, καθηγητής φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Κωνσταντίνος Στάικος, αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου και ο κ. Βασίλης Καρασμάνης, καθηγητής φιλοσοφίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ο Δημήτρης Καμπουράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1961 και σπούδασε οικονομικά. Είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς (ANT1, Mega, Skai και Open) και ραδιοφωνικούς σταθμούς (Real Fm, Βήμα Fm, Skai), σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.
Οι ιστορικές αφηγήσεις που θα ακούσετε, είναι από μια δουλειά του στο Βήμα FM.
Ολιγόλεπτα ιστορικά κατασταλάγματα.
Δεν πρέπει κανείς ούτε όταν είναι νέος να διστάζει να φιλοσοφεί, ούτε πάλι σαν είναι γέροντας να βαριεστίζει και να μη φιλοσοφεί. Κανένας δεν είναι άγουρος ακόμη, και για κανέναν δεν είναι πια πολύ αργά να φροντίσει για την υγεία της ψυχής του. Κι όποιος λέει ότι δεν ήρθε ακόμη ο καιρός να φιλοσοφήσει ή ότι ο καιρός αυτός έχει περάσει πια, μοιάζει σ᾽ εκείνον ο οποίος λέει ότι δεν έχει έρθει ακόμη ο καιρός για την ευτυχία ή ότι δεν είναι πια καιρός γι᾽ αυτήν.
Οι προσπάθειες αποκατάστασης του προσφυγικού στοιχείου κατά τα πρώτα χρόνια της οθωνικής περιόδου προκάλεσαν αντιδράσεις. Η παρουσία μορφωμένων προσφύγων σε δημόσιες θέσεις και η διάκρισή τους στην πολιτική ζωή προκάλεσαν μεγάλη δυσφορία στους άλλους Έλληνες. Κατηγορούσαν τους ομογενείς πρόσφυγες γενικά, επειδή διαπίστωναν ότι, ενώ αυτοί είχαν αγωνιστεί για να απελευθερώσουν τη χώρα, παραγκωνίζονταν τώρα από τους νεοφερμένους.