Με τη Λένα Διβάνη
Σε 10 επεισόδια η συγγραφέας και πανεπιστημιακός Λένα Διβάνη ανιχνεύει την εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας.
Επεισόδιο 1: Πώς οριστικοποιήθηκαν τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας το 1832
Επεισόδιο 2: Πώς μεγάλωσε η χώρα μας 32 χρόνια μετά, ενσωματώνοντας τα Επτάνησα.
Επεισόδιο 3: Η προσπάθεια των Ελλήνων να κερδίσουν τη Θεσσαλία.
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, στον χώρο του Μουσείου, στην νέα Επίδαυρο.
«Είμαστε σε πολυεπίπεδη εμπόλεμη κατάσταση. Το πολιτικό σύστημα να είναι εντός θέματος» Γ. Κουβαράς: Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας.
Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον καθηγητή Σαράντο Καργάκο. Ένα ταξίδι γνώσης μέσα στον χρόνο, μία συναρπαστική πορεία στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας.
Ο Σαράντος Καργάκος ήταν ιστορικός και συγγραφέας.
Υπήρξε μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής Πολέμου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της Σχολής Εθνικής Άμυνας και της Διακλαδικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του φοιτητικού κινήματος της περιόδου 1961-63.
Ο Περικλέους Επιτάφιος ή Επιτάφιος του Περικλή είναι το απόσπασμα από το έργο «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του αρχαίου Αθηναίου ιστορικού Θουκυδίδη στο οποίο παρατίθεται ο λόγος που ο Περικλής εκφώνησε το 430 π.Χ. για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου.
Το παρακάτω απόσπασμα αναφέρεται συχνά σε πολεμικούς επικήδειους, καθώς είναι εξαιρετικό παράδειγμα απόδοσης τιμών στους νεκρούς:
Τέσσερις εκπομπές του ΣΚΑΙ, για τη ζωή και το έργο του φιλόσοφου Αριστοτέλη.
Επιμελήθηκε ο ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας Θεοδόσης Τάσιος. Μαζί του αναλύουν το έργο του πολυεπιστήμονα Αριστοτέλη, ο κ. Βασίλης Κάλφας, καθηγητής φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Κωνσταντίνος Στάικος, αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου και ο κ. Βασίλης Καρασμάνης, καθηγητής φιλοσοφίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ο Δημήτρης Καμπουράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1961 και σπούδασε οικονομικά. Είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς (ANT1, Mega, Skai και Open) και ραδιοφωνικούς σταθμούς (Real Fm, Βήμα Fm, Skai), σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες.
Οι ιστορικές αφηγήσεις που θα ακούσετε, είναι από μια δουλειά του στο Βήμα FM.
Ολιγόλεπτα ιστορικά κατασταλάγματα.
Στην ενότητα αυτή μπορείτε να ακούσετε μια σειρά ραδιοφωνικών συνεντεύξεων τις οποίες ξεχώρισα για τη σπουδαιότητά τους. Αναφέρονται στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στις έξη πρώτες, καλεσμένος είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας και πολύ καλός γνώστης της ρωσικής πραγματικότητας, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης και ακολουθεί ο διεθνολόγος και συγγραφέας Ιωάννης Παπαφλωράτος:
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου ήταν επί σειρά ετών ραδιοφωνικός παραγωγός παραδοσιακών εκπομπών. Κατέγραφε μαρτυρίες και εμπειρίες απλών ανθρώπων, καλλιτεχνών και επιστημόνων σχετικών με τη δημοτική μας παράδοση. Στη σελίδα του θα ακούσετε μια σειρά αυτών των εκπομπών που κατάφερε να διασώσει, αλλά και δικές του επιλογές σπάνιων ηχογραφήσεων.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του!